Mindig ünnep
MENÜ
 
Szilveszter

 


egy pohár pezsgő és
jöhet a HUMOR-zsák

 

       KATT IDE

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
????
 
Receptek

 

 

 

karácsonyi  PULYKA  receptek

FORRÁS: VitalMedia

http://www.vital.hu/themes-inter/rec/hrecept.htm#karacsony

 

  

Zöldséges pulykaleves

 

Hozzávalók 6 személyre:

  • 80 dkg pulykahús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 fej karalábé
  • 2 sárgarépa
  • 15-15 dkg zöldbab, fejtett zöldborsó és karfiol
  • 1-1 csokor petrezselyem- és zellerzöld
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 liter forró víz
  • 1 maroknyi turbolya (vagy petrezselyem)
  • 1 teáskanál szójaszósz
  • 1 teáskanál só
  • 1 késhegynyi fehérbors
  Zöldséges pulykaleves

Elkészítése:

Előkészítési idő: 30 perc
Főzési idő: 1 és egy negyed óra

A húst megmossuk, leszárítjuk, és forró olajon mindkét oldalát átsütjük. Ráöntjük a vizet, megsózzuk és felforraljuk. A hagymát megtisztítjuk, a petrezselymet és a zellert megmossuk, és a leveshez adjuk. A húst egy órán keresztül főzzük, az első 30 percben a habját folyamatosan leszedjük. A fazekat úgy fedjük le, hogy egy kis résen át a gőz folyamatosan eltávozhasson.

A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk és felkarikázzuk. A karalábét megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk. A húst, a hagymát és a petrezselyemzöldet kivesszük a levesből, majd a levet átszűrjük. Az előkészített zöldségeket a zöldborsóval, a megmosott, rózsáira szedett karfiollal és a felvágott zöldbabbal együtt beletesszük a leszűrt levesbe, és 15 percig főzzük. A főtt húst feldaraboljuk, és visszatesszük a leszűrt levesbe. A turbolyát megmossuk, és apróra vágjuk. A kész levest sóval, borssal, szójaszósszal ízesítve, turbolyával meghintve tálaljuk.

Személyenként körülbelül 1400 kJ/330 kcal-t, 31 g fehérjét, 18 g zsírt, és 13 g szénhidrátot tartalmaz.

 

 

 

 

 

Pulykamellel készült töltött káposzta

 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1/2 kg darált pulykamell
  • 1 dl rizs
  • 8-10 savanyúkáposzta-levél
  • 3/4 kg savanyú káposzta
  • 15 dkg füstölt oldalas
  • 1 db tojás
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 2 evőkanál étolaj
  • egy kanál liszt a rántáshoz
  • csökkentett zsírtartalmú tejföl, vagy kefír
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • diétás só
  • őrölt feketebors
  • fűszerpaprika
 

 

Elkészítése:

A darált pulykamellet összegyúrjuk a tojással, az egyik felaprított hagymával, a nyers rizzsel, 2 kávéskanál fűszerpaprikával, sóval, borssal és a zúzott fokhagymával. A savanyúkáposzta-levelek vastagabb ereit kivágjuk és beletekerjük a tölteléket. Ezután a másik finomra vágott hagymát olajban átfuttatjuk, a tűzről levéve meghintjük 1 kávéskanál füszerpaprikával, majd berántjuk és beletesszük az apró káposzta felét. Miután egy kicsit megdinsztelődött belehelyezzük a töltelékeket, a füstölt oldalast, közé elosztva a maradék apró káposzta felét, 3-4 babérlevelet, majd apró káposztával takarjuk. Felengedjük annyi vízzel vagy csontlével, hogy ellepje, megsózzuk és összeforraljuk, és lefedve, lassú tűzön, 1 órán keresztül főzzük.

Tálaláskor az apró káposztára tesszük a töltelékeket és a tetejét tejföllel vagy kefírrel meglocsoljuk.

 

Egészségügyi tanácsok:

Magas illóolaj- és tejsavtartalma miatt a savanyú káposzta fogyasztását fekély- és epebetegeknek nem javasoljuk. Ha a káposzta egyébként nem okoz panaszt, az ételt édes káposztával és füstölt hús nélkül készítve fogyaszthatják.

Szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, valamint fogyókúra esetén füstölt hús nélkül főzzük, és ne sűrítsük az ételt. Tálaláskor tejföl helyett kefirrel locsoljuk meg.

Magas nátriumtartalma miatt a savanyú káposzta fogyasztása szív- és érrendszeri beteg estén csak feltételesen javasolt. A levelek átmosásával ugyan csökkenthető a sótartalom, de így más értékes hatóanyagot is elveszítünk. Szigorú sómegszorítás esetén édeskáposztával készítsék az ételt.

 

 

Illatos-omlós pulykaszelet

 

 

 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 citrom
  • 3 tojás
  • 4 vékony szelet pulykamell
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg margarin
  • 5 evőkanál tyúkhús-alaplé
  • só, feketebors
  Illatos-omlós pulyka
Elkészítés:

Egy kis edénykébe facsarjuk ki az egyik citrom levét, a másikat pedig szeleteljük vékonyra, amit majd a díszítéshez használunk fel. 2-3 szál petrezselymet tegyünk félre ugyancsak a díszítéshez, a többit vágjuk apróra.
A pulykamelleket kíméletesen verjük vékonyra, majd sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőben a margarin felét és az olívaolajat hevítsük fel, tegyük bele a hússzeleteket. Mindkét oldalukat 2-2 percig süssük, amíg már kissé megpirultak és a belsejük sem rózsaszín már. Szedjük ki, tegyük félre.

Öntsük az alaplét a pecsenyeléhez a serpenyőbe, forrósítsuk fel, kevergessük, majd adjuk hozzá a citromlé kb. felét, a maradék margarint és a petrezselymet. Alacsony hőfokon a hússzeleteket a pecsenyelével együtt a serpenyőben még egyszer felforrósítjuk. Fűszerezzük, ízlés szerint még egy kis citromlevet adhatunk hozzá. Vegyük ki a hússzeleteket, tegyük tányérra, öntsük le a pecsenyelével, díszítsük citromszeletekkel. Vegyes zöldsalátával kiváló vacsora az egész családnak.

 

Elkészítési idő: kb. 20 perc

Tápérték egy adagban: 280 kcal/1180 kJ energia, 0,5 g szénhidrát, 31 g fehérje, 17 g zsír (telítetlen zsírsav), A-vitamin, B-vitaminok, E-vitamin.

Egészségügyi tanácsok:
A pulyka proteinben gazdag húsféle, segíti a szervezet fehérjepótlását. Ha a bőre nélkül készítjük el, kordában tarthatjuk a koleszterinszintet. Az olívaolaj kedvező hatással van a szív- és érrendszerre telítetlen zsírsav-tartalma miatt. A petrezselyemlevél természetes antibiotikus és gyulladáscsökkentő hatású.

Töltött pulykamell

 

Hozzávalók (8 személyre):

  • 40 dkg spenót (mirelit vagy zsenge)
  • 2 közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 zsemle
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 5 dkg ementáli sajt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál mandulaforgács
  • fél teáskanál szárított oregano
  • fél teáskanál
  • 1 késhegynyi frissen őrölt bors
  • 1 csipet frissen reszelt szerecsendió
  • 1, 5 kg kicsontozott, lebőrözött pulykamell
  • fél teáskanál szárított kakukkfű
  • 4 evőkanál kókuszzsír (olaj)
  • 1, 2 dl víz
  • 20 dkg gomba
  • 2 salottahagyma (apró hagyma)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál vaj
  • 2, 5 tejföl
  • 2, 5 dl tejszín
  • frissen őrölt fehérbors
 

 

 

Töltött pulykamell

 

Elkészítése:

Előkészítési idő: 1 óra
Főzési idő: 10 perc
Pihentetési idő: 6 óra

A spenótot felengedjük (Ha zsenge spenóttal dolgozunk, a leveleket átválogatjuk, lehúzzuk a vastag ereit, megmossuk, lecsöpögtetjük, és nagyon apróra összevágjuk.) A megtisztított hagymát felaprózzuk, a zsemlét felkockázva kevés vízben megáztatjuk. A parmezán sajtot megreszeljük, az ementálit kis kockákra vágjuk. Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, rátesszük a hagymát, a fokhagymát, és üvegesre pirítjuk, de ügyeljünk arra, hogy ne barnítsuk meg. Hozzáadjuk a spenótot, állandóan kevergetve pároljuk, amíg össze nem áll. (Míg a zsenge spenót össze nem esik) Ezután egy másik edénybe öntjük. A zsemlét kicsavarjuk, majd a sajtokkal, a tojással, a zsemlemorzsával, a mandulával, a sóval, az oreganoval, a borssal és a szerecsendióval a spenóthoz keverjük, és a masszát ízlés szerint tovább fűszerezzük.

A sütőt 220 fokra előmelegítjük. Cérnával összevarrjuk a pulykamellen azokat a helyeket, ahonnan a csontokat kifejtettük. Jó éles késsel egészen mély "zsebet" vágunk bele, és beletöltjük a spenótos masszát. A nyílást bevarrjuk. A húst kívülről sóval, borssal, kakukkfűvel bedörzsöljük, és egy megfelelő nagyságú tepsibe fektetjük. A kókuszzsírt nagyon felforrósítjuk, ráöntjük a pulykamellre, amit a sütő alsó részén egy és fél órán keresztül sütünk. A sütés alatt folyamatosan locsolgatjuk kevés forró vízzel és a saját levével.

A mártáshoz a gombát megtisztítjuk, megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A meghámozott hagymát és a megmosott petrezselymet nagyon finomra aprítjuk. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk. A gombát rátesszük, három percig erős lángon pirítjuk, majd a hagymát és a petrezselymet is hozzáadjuk. Néhány percig együtt pirítjuk, majd sóval, borssal fűszerezzük. A serpenyőt lehúzzuk a tűzről. A gombás hagymát összekeverjük a tejföllel és a tejszínnel, majd kihűtve, hideg helyre tesszük. A megsült pulykamellet hagyjuk kihűlni, majd alufóliába tekerve hat órára a hűtőszekrénybe tesszük. Nem túl vékony szeletekre vágjuk, és a hideg gombamártással tálaljuk.ínáljuk.

Személyenként körülbelül 2500 kJ/600 kcal-t, 54 g fehérjét, 35 g zsírt, és 16 g szénhidrátot tartalmaz.

 

Pulykasült zöldségekkel

 

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 kisebb pulyka (kb. 3,5-4 kg)
  • 100 g vaj
  • 1/2 l húsleves
  • 100 g tejszín
  • bors
  • étkezési keményítő

A zöldségekhez:
  • 12 közepes (zsenge) sárgarépa
  • 600 g kelbimbó
  • 600 g zöldbab (fagyasztott)
  • 1/2 l zöldségleves (vagy leves kockából)
  • 50 g vaj
  • 2-3 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • bors
  • egy csipet cukor
 

 

Elkészítése:

A konyhakész pulykát kívül-belül bedörzsöljük sóval és borssal, majd a combját és szárnyait konyhai cérnával összekötözzük. A pulykát a mellével lefelé egy sütőlapra helyezzük, megöntözzük a100 g olvasztott vajjal, és előmelegített sütőben 190 fokon megsütjük.

Amikor a pecsenyelé barnulni kezd, hozzáöntünk egy kevés forró vizet, és 1,5 óra alatt folyamatos locsolgatás mellet puhára sütjük. Ekkor megfordítjuk a pulykát, és még 1,5 órán át sütjük. (A sütési idő természetesen függ a pulyka súlyától, kilógrammonként durván egy óra sütési idővel számolhatunk. Próbaként szúrjunk egy vastag tűt a pulyka combjába - akkor jó, ha a távozó nedvesség tiszta, átlátszó.) Ha megsült, kivesszük a sütőből a pulykát, és melegen tartjuk.

A pecsenyelét felfőzzük, leszűrjük, felöntjük a húslevessel, és magas hőmérsékleten beforraljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, majd a hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel csomómentesen elkeverjük, végül fűszerezzük.

Míg a pulyka sül, elkészítjük a zöldségeket. A sárgarépát megkaparjuk (ha zsenge, egy kevés zöldet rajtahagyunk), a babot kiolvasszuk, a kelbimbók külső leveleit leszedjük, a szárát kereszt alakban bevágjuk. A zöldségeket forró sós vízben egymás után félpuhára pároljuk. Tálalás előtt egy nagy serpenyőben felmelegítjük az olajat, beledobjuk a zöldségeket, és készre pároljuk. Sóval, borssal fűszerezzük - a sárgarépát egy csipet cukorral is, majd rászórjuk a petrezselymet, és a hússal együtt elrendezzük a zöldségeket az előmelegített tálon. Köretként burgonyakrokettet kínálunk mellé.

 

Zöldfűszeres pulykasült

 

Hozzávalók (6 személyre):

  • 1 kg pulykamellfilé
  • 1/4 l fehérbor
  • 2 tasak mártásalap (sültekhez)
  • 2 evőkanál csíraolaj
  • 3-4 evőkanál édes tejszín
  • fehér bors

A töltelékhez:

  • 50 g reszelt sajt
  • 50 g friss zöldfűszer (petrezselyem, metélőhagyma, tárkony)
  • 2 mogyoróhagyma
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál vaj
  • 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
  • bors
 

 

Zöldfűszeres sült

Elkészítése:

A meghámozott és felaprított hagymát a forró vajban üvegesre pároljuk. Adjuk hozzá az apróra vágott zöldfűszert, rövid ideig dinszteljük össze, majd az egészet hűtsük ki. Közben a húst szeleteljük fel, klopfoljuk ki, sózzuk meg és dörzsöljük be fehér borssal. A hagymás-zöldfűszeres keverékhez adjuk hozzá a morzsát, a tojást és a sajtot, keverjük össze, és a masszát osszuk el a hússzeletek tetején. A hús szélénél hagyjunk 1 cm-t. Tekerjük fel a szeleteket, konyhai cérnával kötözzük össze, és forró olajban süssük meg. Adjuk hozzá a bort és a mártásalapot, majd az egészet pároljuk 1 órán át.

Szedjük ki a húst, és hagyjuk pihenni. Forraljuk fel a mártást, és adjuk hozzá a tejszínt, majd ízesítsük a sóval és a borssal.

Tálaláskor tegyünk a mártásból a tányérokra, helyezzünk rá egy-egy roládot. A maradék mártást külön tálaljuk fel.

Párolt sárgarépa vagy halványítózeller és apró, főtt burgonya illik hozzá.

Karácsonyi KACSA tál

Kacsahúsos vitamintál

 

Hozzávalók (4 személyre):

  • 200 g sült kacsahús
  • 200 g sárgarépa
  • 120 g uborka
  • 120 g vöröskáposzta
  • 120 g nyers kukorica
  • 80 g gomba
Fűszerek:
  • almaecet
  • napraforgóolaj
  • barnacukor
  • őrölt fehérbors, kömény
  • gyömbér, kurkuma
  • bazsalikom, tárkony
  • majoránna, lestyán
  • fokhagyma
  • vöröshagyma
 

 

 

 

Elkészítése:

Az uborkát alapos mosás után, héjastól meggyaluljuk, kevéske sót adunk hozzá, utána ízlés szerint barnacukorral, almaecettel, őrölt fehérborssal ízesítjük, hozzáadunk két gerezd apróra vágott fokhagymát, pár csepp hidegen préselt napraforgóolajat.

A sárgarépát és a káposztát szeletelve, a zöldborsót és a gombát, valamint a nyers kukoricát megpároljuk kevés vízzel az alábbi fűszerezéssel: ízlés szerint só, fehér bors, bazsalikom, őrölt kömény, egy mokkáskanálnyi gyömbér, tárkony, kurkuma és lestyán. Ügyeljünk arra, hogy a zöldségeket ne pároljuk túl puhára! A kacsahúst megsütjük fokhagymával, vöröshagymával és almával, sózva, majoránnával fűszerezve. Tálaláskor a felsorolt zöldségféléket körberakjuk, és közepére hidegen, bőröstől kockázott kacsasültet teszünk.

 

 

Karácsonyi libalakoma
római cseréptálban

 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 db egész filézett libamell
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • só, bors, vegeta
  •  

    Elkészítése:

    A filezett libamelleket kettévágjuk, megsózzuk, vegetát is teszünk rá, majd hozzátesszük a kettébe vagy négybe vágott vöröshagymákat, és beletesszük a z előtte már 10-15 percre beázatott római tálba. Lefedve betesszük a hideg sütőbe, 200 fokon sütjük.
    Fél óra elteltével hozzáadjuk a fehérbort, és az összezúzott fokhagymát a húsok tetejére tesszük. A húsokat időnként megfordítjuk, összesen sütjük kb. 2-2,5 óráig, míg omlós, puha nem lesz a sült. A sütés vége felé levesszük a fedelet, ekkor hirtelen pirossá sül a pecsenye. Tálaláshoz kb. fél centis szeletekre vágjuk.

    Kitűnő köret lehet hozzá párolt alma vagy káposzta, hagymás törtburgonya. Ez az étel hidegen is kiváló, előre megsüthetjük, és a hidegsültet salátával, friss kenyérrel tálalhatjuk a vendégeknek. A libalakoma akkor teljes, ha libamájat is sütünk, amit szintén adhatunk hidegen is, melegen is.

    Borajánlat: Tokaji furmint

    Tipp: ugyanígy készíthetünk kacsamellet is 

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     
    Segitsünk együtt: gyere velünk
     
    02

     

    Küldj képeslapot

    Képeslapküldő

    Képeslapküldés

    Karácsonyi linkcenter

    Hagyományos ételek 

    Boldog karácsonyt...

    Minden, ami karácsony... 

     

    A négy gyertya 

    Karácsonyi hátterek

     Karácsonyi zene

     

    Karácsonyi italok

     Díszgyertyák

     Hallgasd meg 

     

    Karácsonyról minden egy helyen

     

     

                                       

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Adventi sütemények
    Hagyományos karácsonyi menü
    Karácsonyi bőségszaru
    Karácsonyi desszertek
    Karácsonyi főételek
    Karácsonyi italok 
     
     

    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal