
karácsonyi PULYKA receptek
FORRÁS: VitalMedia
http://www.vital.hu/themes-inter/rec/hrecept.htm#karacsony
Zöldséges pulykaleves
Hozzávalók 6 személyre:
- 80 dkg pulykahús
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 fej karalábé
- 2 sárgarépa
- 15-15 dkg zöldbab, fejtett zöldborsó és karfiol
- 1-1 csokor petrezselyem- és zellerzöld
- 2 evőkanál olaj
- 2 liter forró víz
- 1 maroknyi turbolya (vagy petrezselyem)
- 1 teáskanál szójaszósz
- 1 teáskanál só
- 1 késhegynyi fehérbors
|
|
 |
Elkészítése:
Előkészítési idő: 30 perc Főzési idő: 1 és egy negyed óra
A húst megmossuk, leszárítjuk, és forró olajon mindkét oldalát átsütjük. Ráöntjük a vizet, megsózzuk és felforraljuk. A hagymát megtisztítjuk, a petrezselymet és a zellert megmossuk, és a leveshez adjuk. A húst egy órán keresztül főzzük, az első 30 percben a habját folyamatosan leszedjük. A fazekat úgy fedjük le, hogy egy kis résen át a gőz folyamatosan eltávozhasson.
A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk és felkarikázzuk. A karalábét megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk. A húst, a hagymát és a petrezselyemzöldet kivesszük a levesből, majd a levet átszűrjük. Az előkészített zöldségeket a zöldborsóval, a megmosott, rózsáira szedett karfiollal és a felvágott zöldbabbal együtt beletesszük a leszűrt levesbe, és 15 percig főzzük. A főtt húst feldaraboljuk, és visszatesszük a leszűrt levesbe. A turbolyát megmossuk, és apróra vágjuk. A kész levest sóval, borssal, szójaszósszal ízesítve, turbolyával meghintve tálaljuk.
Személyenként körülbelül 1400 kJ/330 kcal-t, 31 g fehérjét, 18 g zsírt, és 13 g szénhidrátot tartalmaz.
Pulykamellel készült töltött káposzta
Hozzávalók 4 személyre:
- 1/2 kg darált pulykamell
- 1 dl rizs
- 8-10 savanyúkáposzta-levél
- 3/4 kg savanyú káposzta
- 15 dkg füstölt oldalas
- 1 db tojás
- 2 közepes vöröshagyma
- 2 evőkanál étolaj
- egy kanál liszt a rántáshoz
- csökkentett zsírtartalmú tejföl, vagy kefír
- 4 gerezd zúzott fokhagyma
- diétás só
- őrölt feketebors
- fűszerpaprika
|
|
|
Elkészítése:
A darált pulykamellet összegyúrjuk a tojással, az egyik felaprított hagymával, a nyers rizzsel, 2 kávéskanál fűszerpaprikával, sóval, borssal és a zúzott fokhagymával. A savanyúkáposzta-levelek vastagabb ereit kivágjuk és beletekerjük a tölteléket. Ezután a másik finomra vágott hagymát olajban átfuttatjuk, a tűzről levéve meghintjük 1 kávéskanál füszerpaprikával, majd berántjuk és beletesszük az apró káposzta felét. Miután egy kicsit megdinsztelődött belehelyezzük a töltelékeket, a füstölt oldalast, közé elosztva a maradék apró káposzta felét, 3-4 babérlevelet, majd apró káposztával takarjuk. Felengedjük annyi vízzel vagy csontlével, hogy ellepje, megsózzuk és összeforraljuk, és lefedve, lassú tűzön, 1 órán keresztül főzzük.
Tálaláskor az apró káposztára tesszük a töltelékeket és a tetejét tejföllel vagy kefírrel meglocsoljuk.
Egészségügyi tanácsok:
Magas illóolaj- és tejsavtartalma miatt a savanyú káposzta fogyasztását fekély- és epebetegeknek nem javasoljuk. Ha a káposzta egyébként nem okoz panaszt, az ételt édes káposztával és füstölt hús nélkül készítve fogyaszthatják.
Szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, valamint fogyókúra esetén füstölt hús nélkül főzzük, és ne sűrítsük az ételt. Tálaláskor tejföl helyett kefirrel locsoljuk meg.
Magas nátriumtartalma miatt a savanyú káposzta fogyasztása szív- és érrendszeri beteg estén csak feltételesen javasolt. A levelek átmosásával ugyan csökkenthető a sótartalom, de így más értékes hatóanyagot is elveszítünk. Szigorú sómegszorítás esetén édeskáposztával készítsék az ételt.

Illatos-omlós pulykaszelet
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 csokor petrezselyem
- 2 citrom
- 3 tojás
- 4 vékony szelet pulykamell
- 2 evőkanál olívaolaj
- 5 dkg margarin
- 5 evőkanál tyúkhús-alaplé
- só, feketebors
|
|
 | Elkészítés:
Egy kis edénykébe facsarjuk ki az egyik citrom levét, a másikat pedig szeleteljük vékonyra, amit majd a díszítéshez használunk fel. 2-3 szál petrezselymet tegyünk félre ugyancsak a díszítéshez, a többit vágjuk apróra. A pulykamelleket kíméletesen verjük vékonyra, majd sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőben a margarin felét és az olívaolajat hevítsük fel, tegyük bele a hússzeleteket. Mindkét oldalukat 2-2 percig süssük, amíg már kissé megpirultak és a belsejük sem rózsaszín már. Szedjük ki, tegyük félre.
Öntsük az alaplét a pecsenyeléhez a serpenyőbe, forrósítsuk fel, kevergessük, majd adjuk hozzá a citromlé kb. felét, a maradék margarint és a petrezselymet. Alacsony hőfokon a hússzeleteket a pecsenyelével együtt a serpenyőben még egyszer felforrósítjuk. Fűszerezzük, ízlés szerint még egy kis citromlevet adhatunk hozzá. Vegyük ki a hússzeleteket, tegyük tányérra, öntsük le a pecsenyelével, díszítsük citromszeletekkel. Vegyes zöldsalátával kiváló vacsora az egész családnak.
Elkészítési idő: kb. 20 perc
Tápérték egy adagban: 280 kcal/1180 kJ energia, 0,5 g szénhidrát, 31 g fehérje, 17 g zsír (telítetlen zsírsav), A-vitamin, B-vitaminok, E-vitamin.
Egészségügyi tanácsok: A pulyka proteinben gazdag húsféle, segíti a szervezet fehérjepótlását. Ha a bőre nélkül készítjük el, kordában tarthatjuk a koleszterinszintet. Az olívaolaj kedvező hatással van a szív- és érrendszerre telítetlen zsírsav-tartalma miatt. A petrezselyemlevél természetes antibiotikus és gyulladáscsökkentő hatású.

Töltött pulykamell
Hozzávalók (8 személyre):
- 40 dkg spenót (mirelit vagy zsenge)
- 2 közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 zsemle
- 5 dkg parmezán sajt
- 5 dkg ementáli sajt
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 tojás
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 evőkanál mandulaforgács
- fél teáskanál szárított oregano
- fél teáskanál só
- 1 késhegynyi frissen őrölt bors
- 1 csipet frissen reszelt szerecsendió
- 1, 5 kg kicsontozott, lebőrözött pulykamell
- fél teáskanál szárított kakukkfű
- 4 evőkanál kókuszzsír (olaj)
- 1, 2 dl víz
- 20 dkg gomba
- 2 salottahagyma (apró hagyma)
- 1 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál vaj
- 2, 5 tejföl
- 2, 5 dl tejszín
- só
- frissen őrölt fehérbors
|
|

|
Elkészítése:
Előkészítési idő: 1 óra Főzési idő: 10 perc Pihentetési idő: 6 óra
A spenótot felengedjük (Ha zsenge spenóttal dolgozunk, a leveleket átválogatjuk, lehúzzuk a vastag ereit, megmossuk, lecsöpögtetjük, és nagyon apróra összevágjuk.) A megtisztított hagymát felaprózzuk, a zsemlét felkockázva kevés vízben megáztatjuk. A parmezán sajtot megreszeljük, az ementálit kis kockákra vágjuk. Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, rátesszük a hagymát, a fokhagymát, és üvegesre pirítjuk, de ügyeljünk arra, hogy ne barnítsuk meg. Hozzáadjuk a spenótot, állandóan kevergetve pároljuk, amíg össze nem áll. (Míg a zsenge spenót össze nem esik) Ezután egy másik edénybe öntjük. A zsemlét kicsavarjuk, majd a sajtokkal, a tojással, a zsemlemorzsával, a mandulával, a sóval, az oreganoval, a borssal és a szerecsendióval a spenóthoz keverjük, és a masszát ízlés szerint tovább fűszerezzük.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük. Cérnával összevarrjuk a pulykamellen azokat a helyeket, ahonnan a csontokat kifejtettük. Jó éles késsel egészen mély "zsebet" vágunk bele, és beletöltjük a spenótos masszát. A nyílást bevarrjuk. A húst kívülről sóval, borssal, kakukkfűvel bedörzsöljük, és egy megfelelő nagyságú tepsibe fektetjük. A kókuszzsírt nagyon felforrósítjuk, ráöntjük a pulykamellre, amit a sütő alsó részén egy és fél órán keresztül sütünk. A sütés alatt folyamatosan locsolgatjuk kevés forró vízzel és a saját levével.
A mártáshoz a gombát megtisztítjuk, megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A meghámozott hagymát és a megmosott petrezselymet nagyon finomra aprítjuk. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk. A gombát rátesszük, három percig erős lángon pirítjuk, majd a hagymát és a petrezselymet is hozzáadjuk. Néhány percig együtt pirítjuk, majd sóval, borssal fűszerezzük. A serpenyőt lehúzzuk a tűzről. A gombás hagymát összekeverjük a tejföllel és a tejszínnel, majd kihűtve, hideg helyre tesszük. A megsült pulykamellet hagyjuk kihűlni, majd alufóliába tekerve hat órára a hűtőszekrénybe tesszük. Nem túl vékony szeletekre vágjuk, és a hideg gombamártással tálaljuk.ínáljuk.
Személyenként körülbelül 2500 kJ/600 kcal-t, 54 g fehérjét, 35 g zsírt, és 16 g szénhidrátot tartalmaz.

Pulykasült zöldségekkel
Hozzávalók 6 személyre:
- 1 kisebb pulyka (kb. 3,5-4 kg)
- 100 g vaj
- 1/2 l húsleves
- 100 g tejszín
- só
- bors
- étkezési keményítő
A zöldségekhez:
- 12 közepes (zsenge) sárgarépa
- 600 g kelbimbó
- 600 g zöldbab (fagyasztott)
- 1/2 l zöldségleves (vagy leves kockából)
- 50 g vaj
- 2-3 evőkanál apróra vágott petrezselyem
- só
- bors
- egy csipet cukor
|
|

|
Elkészítése:
A konyhakész pulykát kívül-belül bedörzsöljük sóval és borssal, majd a combját és szárnyait konyhai cérnával összekötözzük. A pulykát a mellével lefelé egy sütőlapra helyezzük, megöntözzük a100 g olvasztott vajjal, és előmelegített sütőben 190 fokon megsütjük.
Amikor a pecsenyelé barnulni kezd, hozzáöntünk egy kevés forró vizet, és 1,5 óra alatt folyamatos locsolgatás mellet puhára sütjük. Ekkor megfordítjuk a pulykát, és még 1,5 órán át sütjük. (A sütési idő természetesen függ a pulyka súlyától, kilógrammonként durván egy óra sütési idővel számolhatunk. Próbaként szúrjunk egy vastag tűt a pulyka combjába - akkor jó, ha a távozó nedvesség tiszta, átlátszó.) Ha megsült, kivesszük a sütőből a pulykát, és melegen tartjuk.
A pecsenyelét felfőzzük, leszűrjük, felöntjük a húslevessel, és magas hőmérsékleten beforraljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, majd a hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel csomómentesen elkeverjük, végül fűszerezzük.
Míg a pulyka sül, elkészítjük a zöldségeket. A sárgarépát megkaparjuk (ha zsenge, egy kevés zöldet rajtahagyunk), a babot kiolvasszuk, a kelbimbók külső leveleit leszedjük, a szárát kereszt alakban bevágjuk. A zöldségeket forró sós vízben egymás után félpuhára pároljuk. Tálalás előtt egy nagy serpenyőben felmelegítjük az olajat, beledobjuk a zöldségeket, és készre pároljuk. Sóval, borssal fűszerezzük - a sárgarépát egy csipet cukorral is, majd rászórjuk a petrezselymet, és a hússal együtt elrendezzük a zöldségeket az előmelegített tálon. Köretként burgonyakrokettet kínálunk mellé.

Zöldfűszeres pulykasült
Hozzávalók (6 személyre):
- 1 kg pulykamellfilé
- 1/4 l fehérbor
- 2 tasak mártásalap (sültekhez)
- 2 evőkanál csíraolaj
- 3-4 evőkanál édes tejszín
- só
- fehér bors
A töltelékhez:
- 50 g reszelt sajt
- 50 g friss zöldfűszer (petrezselyem, metélőhagyma, tárkony)
- 2 mogyoróhagyma
- 1 tojás
- 1 kávéskanál vaj
- 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
- só
- bors
|
|

|
Elkészítése:
A meghámozott és felaprított hagymát a forró vajban üvegesre pároljuk. Adjuk hozzá az apróra vágott zöldfűszert, rövid ideig dinszteljük össze, majd az egészet hűtsük ki. Közben a húst szeleteljük fel, klopfoljuk ki, sózzuk meg és dörzsöljük be fehér borssal. A hagymás-zöldfűszeres keverékhez adjuk hozzá a morzsát, a tojást és a sajtot, keverjük össze, és a masszát osszuk el a hússzeletek tetején. A hús szélénél hagyjunk 1 cm-t. Tekerjük fel a szeleteket, konyhai cérnával kötözzük össze, és forró olajban süssük meg. Adjuk hozzá a bort és a mártásalapot, majd az egészet pároljuk 1 órán át.
Szedjük ki a húst, és hagyjuk pihenni. Forraljuk fel a mártást, és adjuk hozzá a tejszínt, majd ízesítsük a sóval és a borssal.
Tálaláskor tegyünk a mártásból a tányérokra, helyezzünk rá egy-egy roládot. A maradék mártást külön tálaljuk fel.
Párolt sárgarépa vagy halványítózeller és apró, főtt burgonya illik hozzá.

Karácsonyi KACSA tál
Kacsahúsos vitamintál
Hozzávalók (4 személyre):
- 200 g sült kacsahús
- 200 g sárgarépa
- 120 g uborka
- 120 g vöröskáposzta
- 120 g nyers kukorica
- 80 g gomba
Fűszerek:
- só
- almaecet
- napraforgóolaj
- barnacukor
- őrölt fehérbors, kömény
- gyömbér, kurkuma
- bazsalikom, tárkony
- majoránna, lestyán
- fokhagyma
- vöröshagyma
|
|
|
Elkészítése:
Az uborkát alapos mosás után, héjastól meggyaluljuk, kevéske sót adunk hozzá, utána ízlés szerint barnacukorral, almaecettel, őrölt fehérborssal ízesítjük, hozzáadunk két gerezd apróra vágott fokhagymát, pár csepp hidegen préselt napraforgóolajat.
A sárgarépát és a káposztát szeletelve, a zöldborsót és a gombát, valamint a nyers kukoricát megpároljuk kevés vízzel az alábbi fűszerezéssel: ízlés szerint só, fehér bors, bazsalikom, őrölt kömény, egy mokkáskanálnyi gyömbér, tárkony, kurkuma és lestyán. Ügyeljünk arra, hogy a zöldségeket ne pároljuk túl puhára! A kacsahúst megsütjük fokhagymával, vöröshagymával és almával, sózva, majoránnával fűszerezve. Tálaláskor a felsorolt zöldségféléket körberakjuk, és közepére hidegen, bőröstől kockázott kacsasültet teszünk.
Karácsonyi libalakoma római cseréptálban
2 db egész filézett libamell
2 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl száraz fehérbor
só, bors, vegeta |
|
|
Elkészítése:
A filezett libamelleket kettévágjuk, megsózzuk, vegetát is teszünk rá, majd hozzátesszük a kettébe vagy négybe vágott vöröshagymákat, és beletesszük a z előtte már 10-15 percre beázatott római tálba. Lefedve betesszük a hideg sütőbe, 200 fokon sütjük. Fél óra elteltével hozzáadjuk a fehérbort, és az összezúzott fokhagymát a húsok tetejére tesszük. A húsokat időnként megfordítjuk, összesen sütjük kb. 2-2,5 óráig, míg omlós, puha nem lesz a sült. A sütés vége felé levesszük a fedelet, ekkor hirtelen pirossá sül a pecsenye. Tálaláshoz kb. fél centis szeletekre vágjuk.
Kitűnő köret lehet hozzá párolt alma vagy káposzta, hagymás törtburgonya. Ez az étel hidegen is kiváló, előre megsüthetjük, és a hidegsültet salátával, friss kenyérrel tálalhatjuk a vendégeknek. A libalakoma akkor teljes, ha libamájat is sütünk, amit szintén adhatunk hidegen is, melegen is.
Borajánlat: Tokaji furmint
Tipp: ugyanígy készíthetünk kacsamellet is
|