KARÁCSONYI HALÉTELEK
Pontyhalászlé
Hozzávalók:
- 1 kg megtisztított, filézett, szeletelt ponty (10 szelet)
- 400 g halfej és farokrész
- 200 g ikra (elhagyható)
- 2 közepes vöröshagyma
- 1 kanál olaj
- 2 kis halászlékocka
- 20 g fűszerpaprika
- 1 db cseresznyepaprika
- kb. 8 g só, vagy "diétás" (nátriumszegény) só
|
|
 |
Elkészítése:
A pontyszeleteket besózzuk, majd állni hagyjuk. Az apróra vágott hagymát egy csipet sóval az olajon - ha szükséges kis víz hozzáadásával - megpároljuk. Ezután a fűszerpaprika felével megszórjuk, 2 liter vízzel felengedjük, beletesszük a halfejeket, a farokrészeket, két szelet pontyot (kb. 200 g), a halászlékockákat és a sót, majd legalább egy órán keresztül lassú tűzön főzzük.
Ha megfőtt, a fejeket és a farokrészek csontjait (uszonyt) kidobjuk és a szelet halakat, a farokrészekről lefőtt húst, meg hagymát a lével együtt átpasszírozzuk. Az így kapott sűrítményt egy másik, nagyobb fazékba rakjuk, óvatosan beletesszük az előkészített, megmaradt halszeleteket, a cseresznyepaprikát, az elfőtt víz mennyiséget pótoljuk, a tetejére meg rászórjuk a maradék fűszerpaprikát. Lassan, a forrástól számítva még kb. tíz percig főzzük, amíg a halszeletek meg nem puhulnak. Közben az ikrát külön enyhén sós vízben megfőzzük. Melegen, egytálételként tálaljuk, az ikrát külön tányérban adjuk mellé.
Egészségügyi tanácsok:
Fekély- és epebetegek számára jellemző összetétele miatt (hagyma, bőséges fűszerpaprika) a halászlé panaszt okozhat, fogyasztását nem javasoljuk.
Szív- és érbetegség, cukorbetegség vagy fogyókúra esetén a halalaplevet zsírozzuk le, és csak soványhalat használjunk fel, vagy a zsíros részeket távolítsuk el.
A hal jelentős, a lé bizonytalan foszfortartalma miatt krónikus veseelégtelenségben szenvedők számára nem javasoljuk a halászlé fogyasztását.
Rántott ponty
Hozzávalók:
A sütéshez:
|
|
 |
Elkészítése:
A halat megmossuk, ha lehet, a bőrét éles késsel lefejtjük, majd a szeleteket megsózzuk, esetleg megborsozzuk, és félretesszük. A zsemlemorzsát meg a zabkorpát összekeverjük. A halszeleteket a szokásos módon a zabpehelylisztbe, a felvert tojásba és a korpás morzsába forgatva bundázzuk. Közepesen forró olajban 6-8 perc alatt megsütjük, majd papírszalvétára szedve a fölösleges zsiradékot jól leitatjuk róla.
Majonézes burgonyasaláta illik köretnek hozzá.
Elkészítési idő: 30 perc
Lazac lime-mal és zöldfűszeres vajjal
Hozzávalók:
-
4 lazacfilé
-
1 db 5 cm-es gyömbérgyökér
-
12 szál korianderzöld
-
2 lime
-
13 dkg vaj
-
2 evőkanál napraforgóolaj
-
só, feketebors, cayenne-i bors |
|
|
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 220 C-ra (légkeveréses sütőt 200 C-ra). Megtisztítjuk, felszeleteljük a gyömbért turmixgépbe tesszük. Leöblítjük a koriandert, néhány szálat félreteszünk, a többit a gyömbérhez adjuk. Lereszeljük az egyik lime héját, kifacsarjuk a levét és a vajjal, sóval, borssal és cayenne-i borssal együtt a turmixgépbe tesszük a gyömbérhez. Turmixoljuk simára, majd a masszából formáljunk hengert, tekerjük frissentartó fóliába, és tegyük a hűtőbe. A másik lime-ot cikkelyekre vágjuk, félretesszük.
Kenjük ki a tepsit vajjal, rendezzük el benne a lazacokat, és kenjük meg olajjal. Megsózzuk, és kb. 8 percig sütjük, amíg finom omlóssá nem válik a hal. Vegyük ki a halat, tegyük tányérra, vágjuk 4 szeletre a vajhengert, és tegyük a lazacokra. Lime-cikkelyekkel és korianderzölddel díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 30 perc Tápérték egy adagban: 624 kcal/2621 kJ energia, 2 g szénhidrát, 26 g fehérje, 57 g zsír (ebből 33 g telítetlen zsírsav), A-vitamin, E-vitamin
Egészségügyi tanácsok: A lazac sovány hús, sok fehérjét tartalmaz, ezért lábadozó betegeknek, fogyókúrázóknak is ajánlható. Az omega-3 zsírsavak kiváló forrása, melyek erősítik az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatás fejtenek ki.
Töltött pisztráng
Elkészítés:
Sózzuk meg enyhén a pisztrángokat, majd keverjük össze az apróra vágott vöröshagymát és az olívabogyót. Töltsük meg vele a halakat. A vajat olvasszuk fel, és keverjük össze az olívaolajjal, majd a keverékkel kenjünk ki egy tűzálló tálat. A halakat tegyük a tálba. Süssük 20-30 percig, közben szórjuk meg borssal.
Tálaláskor facsarjunk rá citromot, és díszítsük citromszeletekkel. Kínáljuk friss zöldsalátával.
Egészségügyi tanácsok: A pisztráng sovány hús, fehérjékben és omega-3 zsírsavakban igen gazdag. Az olívaolaj és az olívabogyó (csakúgy, mint az omega-3 zsírsav) segít az egészségkárosító szabad gyökök megkötésében, a gyulladásos folyamatok megelőzésében, támogatja az idegrendszer működését, és csökkenti az érrendszeri betegségek kockázatát.
|